Callantsoog – Milo Stam (24) werkte in het aardappelbedrijf van zijn ooms, toen O3 Vis.&.Friet hem vroeg of hij verse frites kon leveren: de Stam Friet van M. Stam-AGF uit Callantsoog was geboren. Inmiddels levert de jonge ondernemer en student bedrijfseconomie, geholpen door vriendin Eline Slijboom (24), aan diverse restaurants, snackbars en winkels in de Noordkop.

Bovendien wordt door zes hogeschoolstudenten in samenwerking met las- en constructiebedrijf M.A. Kossen uit Callantsoog een volautomatische frietsnijder gebouwd. ,,De enige in zijn soort die alleen in de lengte snijdt’’, vertelt Milo. Want dat is wat restaurants, cafetaria’s en andere afnemers willen: frieten die goed aan de maat zijn.

Om die te kunnen leveren, bouwde Milo Stam in eerste instantie samen met Kossen aan eigen verwerkingsapparatuur. En speelde het pure handwerk een nadrukkelijke rol. ,,De aardappels gaan in de schrapmachine, waar ze na twee minuten geschrapt uit komen. Op de uitzoektafel snijden we eventuele rooiplekjes en pitten weg, waarna ze tot friet worden gesneden. Daarna volgt nog een dompelbad om de aardappels goed af te spoelen.’’ Voor de patat gebruikt hij Agria-aardappels. ,,Die groeien mooi lang, bakken goed en hebben al een diepgele kleur. Dat doet het voor friet natuurlijk goed.’’

Z’n kracht? Flexibiliteit en maatwerk voor de klant. ,,Gaat het op een mooie avond in een restaurant in Callantsoog harder met de patat dan gedacht, dan bellen ze me de volgende morgen op en kan ik dezelfde dag verse waar leveren. Doordeweeks, maar ook in het weekeinde. De soorten en maten die de klant wil.’’ Na O3 klopten al snel meer cafetaria’s en restaurants aan. Deze week nog de Verswinkel uit Schagen: ,,Die leveren aan zorginstellingen. Bij ons nemen ze panklare tafelaardappelen af. We doen ook in vers geschilde aardappelen, krielaardappeltjes en onbewerkte aardappelen.’’

Vriendin Eline sprong steeds bij. Op het administratieve vlak, maar ook in de uitvoering. Bij het aardappels pitten bijvoorbeeld. Maar het was zaak tot verdere automatisering te komen. Een automatische frietsnijder die alleen in de lengte snijdt was echter niet te vinden. ,,Uiteindelijk ben ik op enkele techniekstudenten van de Hogeschool in Alkmaar afgestapt. Die zagen het wel zitten om in samenwerking met Kossen zo’n frietsnijder te bouwen.’’

Milo Stam heeft het druk met z’n jonge onderneming. Zo druk dat zijn afstuderen in de knel kwam. ,,Het heeft wat moeite gekost, maar nu mag ik Stam Friet als afstudeerproject nemen. Zo duik ik nog dieper in m’n eigen onderneming, leer ik goed kijken naar de sterke en zwakke punten.’’ Door de toenemende drukte treedt Milo’s broer Zico in het bedrijf. ,,Het heeft in korte tijd een grotere vlucht genomen dan ik ooit had durven hopen.’’